Fisersa detecta i repara 20 punts crítics a la xarxa d’abastament d’aigua de Vilafant
La recerca activa de fuites es fa amb la instal·lació de prelocalitzadors acústics i auscultació amb geòfon
FISERSA ha finalitzat recentment a Vilafant els treballs de recerca activa de fuites gràcies a la subvenció de l’ACA per a la millora de la xarxa d’abastament d’aigua en baixa i per a la digitalització dels sistemes.
L’actuació ha consistit en la instal·lació d’equips prelocalitzadors acústics amb l’objectiu d’elaborar un mapa de possibles fuites a la xarxa d’abastament, combinat amb la localització precisa de l’avaria mitjançant l’auscultació amb geòfon. Els prelocalitzadors se solen instal·lar sobre les vàlvules i elements de la xarxa, als xamfrans del sector a analitzar i, a partir dels sorolls detectats per possible fuita d’aigua, els operaris acoten amb el geòfon el punt crític que requereix reparació.
En aquest procés de recerca de fuites s’han detectat i reparat 20 punts crítics. Val a dir, però, que Vilafant disposa de 43 km de canonades i 2.150 escomeses d’abonats, per això la recerca de fuites no és una tasca fàcil, moltes es troben ocultes i no se’n té coneixement si l’aigua no surt en superfície.
D’altra banda, i en relació amb la recerca de punts crítics, amb la subvenció de l’ACA s’ha desplegat el sistema de sectorització de l’aigua, que permet estudiar el consum per barris i més específicament durant la nit, quan aquest ha de disminuir considerablement i tendir a zero. En cas de no ser així i no existir una causa objectiva cal esbrinar si es tracta d’una possible avaria i reparar-la. Aquesta metodologia permet escurçar molt el temps de detecció i reparació de fuites a l’abastament.
ESTALVI DEL 32,5%
Durant el primer semestre d’aquest any FISERSA ha subministrat un 32,5% menys d’aigua en el sistema d’abastament de Vilafant. Aquesta dada s’explica no només per l’estalvi de consum de la ciutadania sinó també per les actuacions dutes a terme en el marc de la subvenció de l’ACA per a la millora de la xarxa d’abastament d’aigua en baixa. Actuacions com la sectorització per barris, la reducció de pressions i la recerca activa de fuites, han suposat un impacte molt important en la disminució de l’aigua subministrada.
Tot plegat és el resultat d’una reducció del consum d’aigua a les llars, però també de les polítiques d’estalvi promogudes per l’Ajuntament. L’objectiu és millorar encara més les xifres i continuar fomentant l’estalvi d’aigua tant des de l’àmbit de la ciutadania com des de les administracions.
Vilafant, octubre de 2024