FISERSA se suma al Dia Mundial del Sanejament cada 19 de novembre

 

El 19 de novembre se celebra el Dia Mundial del Sanejament des que l’ONU va instaurar aquesta jornada l'any 2013. En aquell moment es va iniciar la campanya ‘Sanejament per a tothom’ amb l'objectiu de prendre consciència sobre la importància de l’accés sostenible a l’aigua potable i als serveis bàsics de sanejament.

 

PER REFLEXIONAR I ACTUAR

Les dades sobre els sistemes de sanejament al món, sobretot en països en vies de desenvolupament són preocupants. Per exemple, actualment 3.500 milions de persones no tenen a les seves llars sistemes que eliminin els excrements de manera segura.

El 80% de les aigües residuals generades per la població mundial tornen al medi natural sense estar tractades o reutilitzades. Són només algunes mostres que ens han de fer pensar en solucions urgents.

2024  AIGUA I PAU 

El vàter és un lloc per a la pau

Aquest espai essencial, al centre de les nostres vides, hauria de ser segur i no suposar cap risc. Tot i això, el sanejament de milers de milions de persones corre perill a causa dels conflictes, el canvi climàtic, els desastres i la falta de cura.

Una de les fites de l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 6  és aconseguir vàters segurs per a tothom el 2030, però el món és molt lluny d'assolir-la.

3 500 milions de persones continuen vivint sense serveis de sanejament gestionats de manera segura, entre elles 419 milions que defequen a l'aire lliure.

És fonamental adoptar mesures més ràpides per millorar i protegir l'accés de les persones al sanejament amb vista a construir un món més just i pacífic.

Els vàters corren perill

Els conflictes, els fenòmens meteorològics extrems i els desastres poden destruir, fer malbé o interrompre els serveis de sanejament.

Quan les instal·lacions sanitàries no funcionen o no existeixen, les deixalles humanes sense tractar s'aboquen al medi ambient, cosa que propicia la propagació de malalties mortals com el còlera.

Els governs han de vetllar perquè els serveis de sanejament i proveïment d'aigua siguin resilients, eficaços i accessibles a tota la població i estiguin protegits contra danys.

Missatges clau per al Dia Mundial del vàter 2024

  1. El vàter és un lloc per a la pau.  Aquest espai essencial, al centre de les nostres vides, hauria de ser segur i no suposar un risc, però el sanejament de milers de milions de persones corre perill a causa dels conflictes, el canvi climàtic, els desastres i la manca de cura.
  2. El vàter és un lloc de protecció.  En aïllar les deixalles, el sanejament és crucial per a la salut pública i ambiental. Els sistemes de sanejament inadequats, danyats o trencats provoquen contaminació i la proliferació de malalties mortals.
  3. El vàter és un lloc per al progrés.  El sanejament és un dret humà que protegeix la dignitat i transforma la vida de dones i nenes especialment. Més inversió i una millor gestió del sanejament són clau per a un món més just i pacífic.

 

 


Altres edicions del Sanejament

Les anteriors edicions les campanyes han estat fonamentades en els seguents lemes:

2023 Accelerant el canvi

La campanya d'aquest any volía posar de manifest la necessitat urgent d’anar més enllà en l’àmbit de l’aigua. I és que els compromisos adquirits el 2015 amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 6 com a part de l’Agenda 2030 no s’estan complint.

L’accés a l’aigua i el sanejament gestionat de manera segura no estan garantits encara a molts llocs del planeta. 1 de cada 4 persones no disposa d’aigua potable i gairebé la meitat de la població mundial no té accés a un sanejament segur.

2022  Sanejament sostenible i Aigües subterrànies

Les aigües subterrànies són invisibles, però el seu impacte és visible a tot arreu.

Fora de la vista, sota els nostres peus, les aigües subterrànies són un tresor amagat que enriqueix la nostra vida. Gairebé tota l'aigua dolça líquida del món és aigua subterrània. A mesura que el canvi climàtic empitjora, les aigües subterrànies seran cada cop més crítiques. Hem de treballar junts per gestionar de manera sostenible aquest valuós recurs.

L'aigua subterrània pot estar fora de la vista, però no ha d'estar fora de la ment.

 

INFORMACIONS RELACIONADES

water-and-peace
UNESCO
Agua para la paz
OMS/UNICEF
Top