2024 - AIGUA I PAU
FISERSA torna a sumar-se, aquest any 2024, a la celebració del Dia Mundial de l’Aigua, la jornada instaurada per les Nacions Unides cada 22 de març per a la preservació i l’accés just a l’anomenat or blau.
El lema d’enguany és AIGUA I PAU i vol posar de relleu que l’aigua pot crear pau o provocar conflictes. I és que les situacions d’escassetat o contaminació de l’aigua i els casos d’accés desigual o nul a aquesta poden fer augmentar les tensions.
En aquest sentit l’ONU parla de l’accés a l’aigua potable com un dret humà i destaca la necessitat urgent de treballar junts per protegir i conservar el nostre recurs més preuat. La cooperació en matèria d'aigua obre el camí per a la cooperació en tots els reptes compartits. Per això, s’insta a utilitzar l'aigua com a eina per crear un món més pacífic i pròsper per a tothom.
Aquest missatge arriba, precisament, en un context delicat a casa nostra per la situació de sequera extrema i l’estat d’emergència en què ens trobem actualment.
Aigua per la pau
L'aigua pot crear pau o desencadenar conflictes. Com a dret humà, hem d'equilibrar les necessitats relatives a l'aigua de tothom.
Aquest #DiaMundialdelAigua unim-nos i utilitzem l'aigua per construir un futur més pacífic.
La pau duradora depèn de l'aigua.
L'aigua té un efecte en cascada en molts dels desafiaments mundials, des del canvi climàtic
fins a la inestabilitat política.
Aquest #DiaMundialdelAigua, cooperarem al voltant de l'aigua com a catalitzadora del progrés. L'aigua i la pau van de bracet.
L'aigua ens pot treure d'una crisi.
L'aigua ens pot ajudar a superar les crisis. La cooperació en matèria d'aigua aplana el camí
per a la cooperació en tots els desafiaments comuns.
Al #DiaMundialdelAigua, promovem l'enllaç vital entre l'aigua i la pau.
Altres edicions del Dia Mundial de l’Aigua
Les anteriors edicions les campanyes han estat fonamentades en els seguents lemes:
2023 Accelerar el canvi
La campanya d'aquest any volía posar de manifest la necessitat urgent d’anar més enllà en l’àmbit de l’aigua. I és que els compromisos adquirits el 2015 amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 6 com a part de l’Agenda 2030 no s’estan complint.
L’accés a l’aigua i el sanejament gestionat de manera segura no estan garantits encara a molts llocs del planeta. 1 de cada 4 persones no disposa d’aigua potable i gairebé la meitat de la població mundial no té accés a un sanejament segur.
2022 Aigües subterrànies, fer visible l'invisible
Les aigües subterrànies són invisibles, però el seu impacte és visible a tot arreu.
Fora de la vista, sota els nostres peus, les aigües subterrànies són un tresor amagat que enriqueix la nostra vida. Gairebé tota l'aigua dolça líquida del món és aigua subterrània. A mesura que el canvi climàtic empitjora, les aigües subterrànies seran cada cop més crítiques. Hem de treballar junts per gestionar de manera sostenible aquest valuós recurs.
L'aigua subterrània pot estar fora de la vista, però no ha d'estar fora de la ment.
2021 Aigua para frenar el coronavirus
Rentar-se les mans és essencial per contenir la propagació de COVID-19 i moltes altres malalties infeccioses.
Gairebé tres mil milions de persones al món no tenen com rentar-se les mans contra el coronavirus.
2020 Aigua i canvi climàtic
Reduir les inundacions, les sequeres, la contaminació de l'aigua i la seva escassetat.
2019 No deixar ningú enrere
Avui dia, milers de milions de persones continuen vivint sense accés a aigua segura, és a dir, sense un servei d'aigua potable administrat de manera segura.