SOLUCIONS A L'ESTRÈS HÍDRIC


 

Bombament de l’aigua tractada i desinfectada a l’EDAR de Figueres fins a la Resclosa de Pont de Molins

Amb l’objectiu de contribuir a un ús sostenible i eficient dels recursos hídrics a la comarca, durant el 2024 s’ha dut a terme la construcció de les infraestructures per bombejar l’aigua tractada i desinfectada a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Figueres fins a la resclosa de Pont de Molins.

Aquesta infraestructura permet ampliar les possibilitats de gestió del cabal d’aigua disponible, seguint estrictes criteris de qualitat i sostenibilitat.

D’acord amb les directrius de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), aquesta nova infraestructura no només contribueix al manteniment del cabal ecològic de La Muga, sinó que també incrementa el recurs disponible per a la potabilització en qualsevol dels estats de sequera.

 

Funcionament del sistema i qualitat de l’aigua

A l’EDAR de Figueres es deriva la totalitat de l’efluent (aigua tractada) i s’aplica un nou sistema de desinfecció amb una planta de generació d’àcid perfòrmic (PFA), el primer d’aquest tipus en una EDAR a Catalunya. Aquest tractament, efectiu en 15 minuts, garanteix la desinfecció de l’aigua i redueix notablement la generació de subproductes que podrien afectar futures etapes de potabilització, assegurant així un abocament amb aigua d’alta qualitat.

L’aigua desinfectada recorre un circuit dins el dipòsit pulmó que garanteix el temps de contacte mínim de 15 minuts, i s’impulsa a través d’un bombament i una canonada de 9 quilòmetres fins a la resclosa de Pont de Molins.

Un cop arribat a la resclosa de Pont de Molins, l’arqueta de derivació permet dirigir l’aigua per sobre de la presa o per sota de la presa. Això facilita la regulació del cabal de La Muga i potencia els recursos hídrics disponibles per als sistemes de captació subterrània i els canals de reg del marge esquerre i dret del riu, sempre assegurant la màxima qualitat de l’aigua abocada amb un estricte seguiment analític.

Top