RETORN DE L'AIGUA AL MEDI EN CONDICIONS ÒPTIMES


L’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Figueres és la instal·lació central del sistema de sanejament de l’aigua, essencial per garantir el tractament adequat de les aigües residuals generades a Figueres, Vilafant i els Hostalets de Llers.

Situada al barri de la Marca de l’Ham, a l’antic límit de Figueres, l’EDAR tracta les aigües i les aboca al rec del Mal Pas, que desemboca a la riera de Figueres seguint el recorregut fins al riu Muga.

 

LES INSTAL·LACIONS

La EDAR de Figueres es va posar en marxa l’any 1981, i el 1993 es va ampliar per poder recollir totes les aigües generades a Figueres i Vilafant. En una recent ampliació l’any 2018, es va posar en marxa el procés d’eliminació de nutrients, garantint l’abocament de nitrogen i fòsfor als paràmetres límit que estableix la llei.

Amb més de 1.000 CV de potència instal·lada i 198 equips dedicats al procés de depuració, l’EDAR de Figueres disposa d’una infraestructura per garantir el retorn de l’aigua al medi amb les màximes garanties.

També compta amb un laboratori propi que segueix els estàndards de qualitat ISO 9001 i disposa de l’acreditació ISO 17025, realitzant controls exhaustius de l’aigua tractada.

 

EL SISTEMA

El procés de depuració és biològic amb fangs activats, amb una capacitat de tractament de disseny de 17.000 m³ diaris (17.000.000 litres).

A més d’abocar una aigua que compleix amb escreix els requisits mediambientals, la EDAR genera uns fangs que es destinen a usos agrícoles.

 

EDUCACIÓ AMBIENTAL I SENSIBILITZACIÓ

Conscients de la importància del cicle integral de l’aigua, l’EDAR de Figueres impulsa un programa educatiu destinat a escoles per ensenyar als alumnes el valor del tractament de les aigües residuals i la importància de protegir el medi ambient. Aquest programa vol fomentar una consciència ambiental entre els més joves i destacar la rellevància de la preservació dels recursos hídrics per a les generacions futures.

Top